Sint-Genesius-Rode zegt neen tegen De Gordel

De gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode heeft de beslissing van het schepencollege bekrachtigd om dit jaar geen toelating te geven aan de organisatoren van De Gordel om in de gemeente een start- en aankomstplaats in te richten. Vlaamse actievoerders reageerden woedend.
Een boze Vlaamse militant wordt de raadszaal buitengezet

Volgens de Franstalige meerderheid kost De Gordel handenvol geld en leidt het evenement tot grote overlast in de gemeente. De Vlaamse schepen Anne Sobrie (CD&V) betwist dat en beschouwt de beslissing als een pesterij door de Franstaligen.

De gemeenteraad vanavond verliep zeer woelig. Woedende Vlaamse militanten scholden de gemeenteraadsleden uit. Enkele heethoofden werden door de politie de raadszaal buitengezet, onder wie ook Kamerlid Bart Laeremans (Vlaams Belang). Militanten van het Taal Aktie Komitee (TAK) metselden symbolisch de ingang dicht van het Gordelsecretariaat, tegenover het gemeentehuis.

Aan Vlaamse kant leidt de beslissing tot verontwaardiging. Gisteren had N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts het over een bewijs van Franstalige arrogantie. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) noemde de weigering onbegrijpelijk en wees erop dat De Gordel Sint-Genesius-Rode al 31 keer heeft gebruikt als start- en aankomstplaats. Hij begrijpt niet waarom een 32e keer ineens zo onmogelijk is.

Die 32e editie van De Gordel, op 2 september, zou overigens de laatste in de huidige vorm zijn. Morgen houden Bloso, de kabinetten van de Vlaamse ministers Muyters (N-VA) en Bourgeois (N-VA) en de gouverneur van Vlaams-Brabant crisisoverleg over hoe het nu verder moet met De Gordel.