Tekort Portugal valt groter uit dan verwacht

Portugal stevent af op een begrotingstekort dat hoger zal liggen dan de 4,5 procent van het bbp die aan de Europese Unie was beloofd. Dat blijkt uit cijfers die de Portugese regering zelf heeft bekendgemaakt.

Portugal heeft voor 78 miljard euro aan noodhulp gekregen, maar moest in ruil daarvoor zwaar besparen. Dat heeft Lissabon ook gedaan, maar nu blijkt dat de inkomsten nog sterker zijn afgenomen.

Door de draconische besparingsmaatregelen zijn de Portugezen minder gaan uitgeven, waardoor er ook minder belastingen en accijnzen naar de schatkist zijn teruggevloeid. Bovendien doet de Portugese economie het verre van goed: veel bedrijven gaan failliet of kunnen hun financiële verplichtingen tegenover de staat niet vervullen, wat nog eens minder inkomsten voor de fiscus betekent.

Binnenkort krijgt Portugal vertegenwoordigers van de EU, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds over de vloer. Wellicht zal Lissabon wat meer tijd vragen. Zoniet zal de regering waarschijnlijk nog meer moeten gaan besparen.