Umicore recycleert batterijen van Toyota

De Japanse autobouwer Toyota gaat in Europa samenwerken met Umicore voor de recyclage van lithium-ion batterijen die worden gebruikt in twee nieuwe hybride modellen. Dat heeft Toyota Motor Europe bekendgemaakt.

Umicore beschikt in Hoboken over een unieke fabriek waar lithium-ion batterijen kunnen worden gerecycleerd. Uit de batterijen worden materialen als koper, nikkel en kobalt gehaald, die dan opnieuw kunnen worden gebruikt.

Voor Umicore geldt de samenwerking met een bedrijf als Toyota als een "erkenning van onze technologie", aldus een woordvoerster. Het bedrijf is trots op de samenwerking met Toyota.

Een directe impact op de huidige bedrijfsactiviteiten is er niet, omdat de wagens nog maar pas op de markt komen en de batterijen dus maar binnen enkele jaren aan het einde van hun looptijd komen. Umicore beschouwt het dan ook als een business opportuniteit op lange termijn.

In oktober sloot Toyota Motor Europe al een partnerschap met het Franse SNAM voor de recyclage van nikkel-metaal hydride batterijen die reeds langer in andere modellen gebruikt worden.