Zwakke euro en Iran stuwen dieselprijs naar record

Vanaf morgen kost een liter diesel maximaal 1,5870 euro. Dat is hoger dan ooit tevoren. Op de internationale markten stijgt de prijs van ruwe olie, maar die wordt ook in Amerikaanse dollar berekend.

Volgens het beurshuis Petercam zijn er drie redenen voor de stijgende dieselprijs. Zo is de prijs voor ruwe olie nu eenmaal gestegen, onder meer door de crisis in Syrië. Ook het Europese embargo tegen Iran en de vrees voor een mogelijk conflict tussen Israël en Iran spelen mee.

Anderzijds worden de olieprijzen op de internationale markten in Amerikaanse dollar bepaald en verliest de euro al maandenlang terrein tegenover die munt. Dat maakt de Europese uitvoer weliswaar goedkoper, maar de markt rekent de consumenten en de industrie in de EU dan weer hogere energieprijzen aan. 

Ten slotte zijn ook de raffinagemarges voor diesel momenteel hoger omdat de capaciteit gedaald is door groot onderhoud in een aantal raffinaderijen.

De Belgische Petroleumfederatie merkt op dat er vooralsnog geen schaarste is, maar dat de oorzaak vooral de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten is.

Sinds begin deze maand is de prijs van ruwe olie met ongeveer 10% gestegen en die van diesel met 8,5%. Of en hoe ver die stijging zich nog zal doorzetten, is volgens de federatie overigens nog niet te voorspellen.