"Onze lezers hebben recht op de naaktfoto’s"

Gisteren probeerde de Britse tabloid The Sun het verbod op de publicatie van de naaktfoto’s van prins Harry nog te omzeilen door medewerkers van de krant dezelfde poses als de prins te doen aannemen. Maar vandaag publiceert de krant de compromitterende foto’s alsnog, tegen het advies van de Press Complaints Commission, de Britse Raad voor de Journalistiek. Via de commissie had het Britse Koninklijk Huis laten weten dat de foto’s een inbreuk op de privacy van de prins waren.

The Sun verduidelijkte de publicatie van de foto’s als volgt:

"Door in te gaan op de vraag van de advocaten bleven de foto’s slechts een muisklik van de 77 procent van de Britse huishoudens met internettoegang verstoken. Miljoenen vonden de foto’s toch op websites van Canada tot Nieuw-Zeeland."

"Ook al was het hét gespreksonderwerp waar dan ook, de media mochten de foto’s niet brengen."

"Volgens de advocaten dient het publiceren van de foto’s geen enkel publiek belang. Maar dat doet het wel, om volledig geïnformeerd te zijn in het debat rond de prins aangaande de mogelijke gevolgen voor de beeldvorming van de prins in de wereld."

"Ook zijn er vragen over de veiligheid tijdens zijn trip naar Las Vegas. En vragen of er gevolgen zullen zijn voor zijn militaire loopbaan."

"We geloven ten slotte dat het publiceren van de foto’s in overeenstemming is met de code van de Press Complaints Commission. Meer bepaald is er een uitspraak van de commissie geweest in het voordeel van een Brits tijdschrift dat foto’s publiceerde die al wereldwijd op het internet te zien waren." The Sun vraagt aan de commissie meer uitleg waarom deze zaak met Harry nu anders is.

The Sun zegt geen enkel moreel oordeel te vellen over de naakte pleziertjes van prins Harry: "Hij is 27, single en een soldaat. We houden van hem."

"Jammer voor Harry, maar wat in Vegas gebeurde, blijft niet in Vegas", aldus de krant nog.

lees ook