"Rechtvaardig, want hij wist heel goed wat hij deed"

Slachtoffers en verwanten van slachtoffers reageren met gemengde gevoelens op het vonnis in het proces van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik. "Ik dacht dat hij krankzinnig was, maar hij wist heel goed wat hij deed."

"Dit is de uitkomst waar ik op hoopte. Ik ga ermee akkoord. Maar tevreden voel ik mij niet." Zo reageert Tore Sinding Bekkedal na de uitspraak in het proces. Hij overleefde Utøya, waar Breivik 69 jongeren doodschoot.

Breivik is toerekeningsvatbaar verklaard en hij is veroordeeld tot een celstraf van 21 jaar. Dat is de maximumstraf in Noorwegen, die nog kan worden verlengd.

"Zo werkt ons systeem. Ik denk niet dat Breivik nog een gevaar voor de maatschappij zal zijn na 21 jaar cel. Maar zo zit het Noorse rechtssysteem in elkaar", reageert Bjorn Magnus Jacobsen, die ook op Utøya was toen Breivik zijn moordende raid hield.

"Hoop dat aanklagers niet in beroep gaan"

"Dit is rechtvaardigheid." Zo reageert Unni Espeland Marcussen op het vonnis. Zij is de moeder van de 16-jarige Andrine, die met meerdere kogels door Breivik werd vermoord op Utøya. Andrine was het laatste slachtoffer dat Breivik maakte voor de politie hem overmeesterde.

"Voor mij is het heel goed om te horen dat hij als gezond is beoordeeld. Ik dacht ook dat hij krankzinnig was. Maar hij heeft altijd geweten wat hij deed", zegt de moeder.

Breivik zelf gaat niet in beroep tegen zijn veroordeling, en dat doen ook de aanklagers niet. Zij hadden gevraagd om de massamoordenaar ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

"Een overwinning"

"Dit is een overwinning", zegt Vanessa Svebakk. Haar 14-jarige dochter Sharidyn was het jongste slachtoffer van Breivik. Ze was voor het eerst mee op kamp op Utøya. "De straf lucht mij op."