"Staat Kate Middleton daar naast Miss World 2012?"

Een Chinese die de Miss World 2012-titel wint in China. Het deed afgelopen weekend de nodige wenkbrauwen fronsen ("China stak miljoenen in dit evenement, dus moesten ze wel winnen") en dus richtten de internationale media hun aandacht op een andere kandidate van de schoonheidswedstrijd. Ze zochten en vonden uiteindelijk Miss Wales, die verdacht veel op de echtgenote van de Britse prins William, Kate Middleton, leek. Iets wat in Groot-Brittannië al vanaf haar verkiezing als Miss Wales, in april, overduidelijk was.

Vooral de gelijkenis met Middleton bleek toen het hoofdonderwerp in de Britse media te zijn. Titels als "Kate Middleton lookalike is new Miss Wales" en "Miss Wales is a dead ringer for Duchess of Cambridge" waren schering en inslag. De entertainmentwebsite E Online schreef: "Het is nog niet genoeg dat Kate Middleton een wassen evenbeeld heeft, er loopt er ook nog eentje rond in vlees en bloed."

Zelf bleek Moulds verrast te zijn door de vergelijking met de 30-jarige prinses. "Voor mijn verkiezing heeft me nooit iemand op de gelijkenis opmerkzaam gemaakt. Nu men het doet, vind ik dit zo, zo flatterend. Ze is zo amazing. Ik kijk naar haar op. En om dan in eenzelfde adem als haar vernoemd te worden, dat is zoveel eer", reageerde ze op de nieuwswebsite Wales Online.

Op Daily Mail voegde ze eraan toe: "Kate is zo’n goede ambassadrice voor ons land. Ik zal hetzelfde proberen te doen, wanneer ik als Miss Wales deelneem aan Miss World. Bovendien, ze heeft een natuurlijke schoonheid en is erg stijlvol. Het is dus een groot compliment met haar vergeleken te worden."

Na haar tweede plaats afgelopen weekend beperkten niet alleen de Britse media zich tot de gelijkenis met Middleton. Van de VS en Canada tot de Filipijnen en Peru ("La doble de Kate") is de 19-jarige Moulds nu bekend als evenbeeld van de hertogin van Cambridge. Verbaasde reacties op internetforums als "Was dat daar de vrouw van William die ik zag passeren?" kregen hiermee dan ook een antwoord.

Moulds laat de vergelijking intussen aan zich voorbijgaan en stort zich op het liefdadigheidswerk dat aan haar titel verbonden is. "Ik ben nog altijd in shock. Het is nog altijd niet volledig tot me doorgedrongen. Ongelooflijk. Wonderbaarlijk", besloot ze bij haar terugkeer in haar woonplaats Ferndale.

lees ook