"Wil in Congo om echt nationaal leger te hebben"

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) kan het Congolese leger wel degelijk worden hervormd. Reynders is momenteel op bezoek in Goma, de hoofdstad van de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu. De regio wordt al maandenlang verscheurd door een heropgeflakkerde burgeroorlog.
Didier Reynders reisde per boot over het Kivumeer, van Bukavu naar Goma

De rebellie in Oost-Congo werd nieuw leven ingeblazen toen voormalige Tutsi-rebellen die in het regeringsleger waren geïntegreerd, weer deserteerden en een nieuwe rebellenbeweging oprichtten. Die M23-rebellen houden nu grote delen van Noord-Kivu bezet en het Congolese leger is niet bij machte om hen tegen te houden. 

Reynders is begaan met de verslechterende toestand in Oost-Congo en had in Goma een gesprek met de gouverneur van de provincie Noord-Kivu. Hij vindt dat het Congolese leger hervormd moet worden.

"Er is een echte wil in Congo om een echt nationaal leger te hebben", zegt Reynders, "en niet zo'n aantal verschillende groepen." Maar volgens Reynders is dat in de eerste plaats een taak voor de Congolese regering.

Hij erkent dat de integratie van de CNDP-rebellen in het Congolese leger een mislukking is geweest, niet alleen van Congo, maar ook van de internationale gemeenschap. "We moeten een andere redenering volgen."

Morgen reist Reynders door naar buurland Rwanda, dat ervan wordt beschuldigd de Tutsi-rebellen in Oost-Congo te steunen. Kigali blijft dat staalhard ontkennen, maar die ontkenning klinkt weinig geloofwaardig. Reynders zal in Kigali een ontmoeting hebben met de Rwandese president Paul Kagame.