Meer controles op "zwarte" mosselen

De Belgische en Nederlandse belastingdiensten gaan nauwer samenwerken om de fraude met mosselen aan te pakken. Uit controles blijkt dat veel mosselen in het zwart verhandeld en geleverd worden.

Volgens De Standaard en Het Nieuwsblad hebben beide landen een akkoord gesloten om die fraude grootscheeps aan te pakken. Uit gerichte controles was gebleken dat erg veel mosselen "in het zwart" worden geleverd.

Voortaan zullen de Belgische en Nederlandse diensten informatie uitwisselen en controleurs zullen meer op bezoek gaan bij handelaars en restaurants. De douane zal meer controles uitvoeren om vracht- en bestelwagens op de weg.

Nederland is een van de grootste producenten van mosselen, vooral dan Zeeuwse mosselen en die uit het IJselmeer. België is dan weer een groot afnemer van mosselen. We produceren die zelf in beperkte mate in de Noordzee, maar de meeste mosselen komen toch vanuit Nederland en dan bij voorkeur uit de provincie Zeeland.