Merkel laat deur op een kier voor Griekenland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Griekse vraag om meer tijd te krijgen om te besparen, (nog) niet afgeschoten. Ze zegt dat ze de rapporten van de trojka afwacht. Merkel heeft de Griekse premier Antonis Samaras ontmoet.

Merkel had gisteren een ontmoeting met de Franse president François Hollande. Vandaag ontving ze de Griekse premier Samaras, die later ook nog naar Hollande gaat.

Griekenland moet in de komende twee jaar zeker 11 miljard besparen, bovenop de al doorgevoerde bezuinigingen. Maar Samaras wil meer tijd om die afspraken uit te voeren. "We vragen niet meer geld, maar wel meer ademruimte", herhaalde hij op de persconferentie na de ontmoeting met Merkel.

Die vraag wordt in Berlijn op zijn minst met veel scepsis onthaald. Toch doet Merkel de deur nog niet dicht. "Ik wil de rapporten afwachten van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds." De trojka zal het nieuwe verslag over de situatie in Griekenland in september presenteren.

Tegelijk beklemtoont Merkel wel dat Athene de beloofde hervormingen moet doorvoeren. "Na woorden moeten daden volgen."

Samaras zegt dat zijn land de afspraken zal nakomen. Alleen wil hij meer tijd. "We pakken niet alleen het tekort in de begroting aan, we moeten ook het tekort aan geloofwaardigheid aanpakken."

"Nieuwe start voor onze relatie"

"Duitsland wil dat Griekenland in de eurozone blijft", zegt Merkel ook. Ze wil Athene helpen naar "het licht aan het einde van de tunnel". "Dit is een nieuwe start voor onze relatie."

Samaras benadrukt dat hij er vertrouwen in heeft dat de trojka "de inspanningen naar waarde zal weten te schatten". "Griekenland heeft de kans nodig om te groeien. We zijn een trots volk, we willen niet van geleend geld leven."