Michelle Martin, van minnares tot ex van

Michelle Martin werd op het proces-Dutroux veroordeeld tot 30 jaar cel. Tijdens dat proces in 2004 hing zij het beeld op van de bange en slaafse vrouw van Marc Dutroux, maar de jury geloofde haar toen niet. Wie is Martin eigenlijk? Een portret van een voormalig lerares.

Michelle Martin wordt geboren op 15 januari 1960 in Waterloo. Zij is enig kind en verliest haar vader op 6-jarige leeftijd in een verkeersongeval. Haar moeder is erg autoritair. Martin wordt door haar leerkrachten als "verlegen, bescheiden en zwijgzaam" omschreven. In 1981 haalt ze het diploma van onderwijzeres, maar veel lesgeven zal ze nooit.

In 1982 leert ze op de schaatsbaan van Vorst Marc Dutroux kennen. Zij is 22, hij 26 én getrouwd. Nog datzelfde jaar gaan ze samenwonen in Marcinelle en 2 jaar later krijgen ze hun eerste zoon, Frédéric.

In 1985 scheidt Dutroux van zijn eerste vrouw. Hij verkracht dat jaar ook vijf tienermeisjes. Martin heeft daarvan weet, maar in 1988 trouwen ze toch. Het koppel wordt later veroordeeld voor de verkrachtingen. Martin krijgt 5 jaar en Dutroux 13,5 jaar cel. Door de wet-Lejeune komen ze vervroegd vrij. Ze verhuizen naar Sars-la-Buissière.

In 1993 is de toen 33-jarige Martin opnieuw zwanger. Als blijkt dat ze weer een jongetje (Andy) verwacht, is Dutroux niet blij. Michelle Martin: "Marc wilde koste wat het kost een meisje." Wanneer in 1995 Martin een meisje (Céline) ter wereld brengt, toont Dutroux nauwelijks interesse in het kind.

Hij heeft wél interesse voor andere meisjes: in 1995 (en 1996) ontvoerde Dutroux ook Julie Lejeune (8), Mélissa Russo (8),  An Marchal (17),  Eefje Lambrecks (19), Sabine Dardenne (12) en Laetitia Delhez (14). Martin is op de hoogte van de ontvoeringen.

Dutroux zit van december 1995 tot maart 1996 gevangen. Martin weet dat Julie en Mélissa in de kelder (foto) opgesloten zitten, maar onderneemt niets en de twee jonge meisjes komen om van ontbering. Op 13 augustus 1996 wordt Martin gearresteerd.

Ze beweert dat ze niet weet waarom ze Julie en Mélissa niet uit de kelder heeft bevrijd. Ze zegt dat ze verblind was door "de angst dat er beesten in de kelder zaten die haar zouden doden". "Ik was mezelf niet meer", concludeert Martin. Op het proces-Dutroux in 2004 hangt ze het beeld op van de weerloze, slaafse vrouw. De psychiaters die haar hebben onderzocht, besluiten dat Martin op het moment van de feiten controle had over haar daden en dus wist wat ze deed.

In april 2002 kondigt Martin aan dat ze wil scheiden van Dutroux. In december 2006 dient ze een eerste vraag tot vervroegde invrijheidsstelling in, ook in 2007 en 2009. Die werden echter telkens afgewezen. Vorig jaar werd haar vervroegde vrijlating opgeschort, nadat een Frans klooster waar ze zou verblijven had beslist om haar toch niet op te nemen. Martin krijgt nu onderdak in het klooster van de Arme Klaren in Malonne.