Moet de lat hoger gelegd voor zorgkundigen?

Heel wat rusthuizen dreigen subsidies kwijt te spelen voor zorgkundigen die ze tewerkstellen en die niet over het vereiste attest beschikken. Die zorgkundigen zullen hun job niet meer mogen uitoefenen zonder de vereiste opleiding te hebben gevolgd.

Zorgkundigen voeren eenvoudige taken uit in rust- en verzorgingsinstellingen, zoals de bewoners eten geven of hen wassen. Sinds juni moeten ze daarvoor een attest hebben, en daarvoor moeten ze een opleiding hebben gevolgd. Zo'n opleiding is niet bezoldigd en kan oplopen tot 1.400 uren.

Veel rusthuizen raken nu al moeilijk aan voldoende personeel en vinden niet dat de lat hoger moet worden gelegd. "Iets dat goed werkt: waarom ga je dat in godsnaam veranderen, wetende dat je schaarste gaat creëren?", zegt Yves Peleman van het rusthuis Akapella in Kapelle-op-den-Bos.

Bij Volksgezondheid wijst men erop dat de regels al sinds 2006 bestaan en dat overgangsperiode nu gewoon is afgelopen.