Opnieuw gevechten in noorden van Libanon

In de Noord-Libanese havenstad Tripoli is vanochtend een soennitische sjeik gedood bij gevechten met alawitische sjiieten. Ondanks pogingen tot een bestand blijft het conflict in buurland Syrië overslaan naar de bevolkingsgroepen in Libanon.

Gisteren was opnieuw een bestand ingegaan, maar dat is vanochtend opnieuw geschonden. Daarbij is al zeker een soennitische sjeik om het leven gekomen. In totaal zijn er sinds het uitbreken van de gevechten maandag al 11 doden en 89 gewonden gevallen.

Er wordt opnieuw met automatische wapens en raketwerpers geschoten tussen een wijk van de soennieten en een van de alawitische sjiieten. Het Libanese leger patrouilleert in de straten, maar kan voorlopig de strijdende partijen niet tot de orde roepen.

Die strijd is een voortzetting van het conflict in Syrië. De Libanese alawieten trekken de kaart van de Syrische president Bashar al-Assad, een geloofsgenoot, en daarom kiezen de soennieten in Tripoli de kant van de Syrische opstandelingen.

Nu zijn er in Tripoli altijd wel latente spanningen tussen beide bevolkingsgroepen (en ook met anderen zoals christenen en druzen), maar het is al lang geleden dat de situatie nog zo uit de hand liep.

Net als Syrië is Libanon een lappendeken van religieuze groeperingen met tussen hen grote spanningen. Syrië heeft lange tijd Libanon overheerst en Libanon zelf heeft twee keer een erg bloedige burgeroorlog gekend.