Parket onderzoekt schijnerkenningen

Het parket van Brussel onderzoekt een nieuwe vorm van migratiefraude. Het gaat om schijnerkenningen, naar het model van het schijnhuwelijk. Het parket bevestigt daarmee een bericht in de krant Het Laatste Nieuws.

Aanleiding voor het onderzoek is het geval van een Belg van Congolese origine die 17 minderjarige kinderen erkend heeft. Daardoor kregen de kinderen de Belgische nationaliteit en konden ze met hun moeder naar ons land komen.

De man had zijn aangiften verspreid over verschillende gemeenten om geen argwaan te wekken. Toch liep hij tegen de lamp. Het is niet duidelijk of alle erkende kinderen intussen hier verblijven. Hoeveel geld de man kreeg voor de schijnerkenningen is ook niet duidelijk.

Staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft aan de dienst Vreemdelingenzaken gevraagd te onderzoeken of er nog meer gevallen van schijnerkenning zijn bekend en wat eraan gedaan kan worden.

"Ook voor ons was dit tot voor kort een nieuw gegeven", zegt woordvoerster Els Cleemput. "Er waren ons en de dienst Vreemdelingenzaken geïsoleerde gevallen bekend, maar te weinig om er al een nieuwe trend in te zien. Intussen zijn er aanwijzingen dat dit soort fraude steeds vaker voorkomt."