Trefpunt van de Gordel verhuist naar Alsemberg

Na de weigering van het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode, zal Alsemberg, een deelgemeente van Beersel, dit jaar dienst doen als trefpunt van de Gordel. De start- en aankomstplaats wordt daardoor 850 meter verplaatst.

Even leek het erop dat donkere wolken een spelbreker zou worden op de 32e editie van de Gordel. Figuurlijk dan want het stadsbestuur van Sint-Gensius-Rode besliste eerder deze week om aan de organisatoren van het evenement geen toelating meer te geven om in de gemeente een start- en aankomstplaats in te richten.

De gebalde vuist van enkele Vlaamse actievoerders ging al snel de lucht in. "Franstalige arrogantie ten top", zo klonk het uit de mond van N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts. De Franstalige meerderheid in de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode argumenteerde echter dat de Gordel handenvol geld kost en dat het evenement tot grote overlast leidt in de gemeente.

Parking "De Lambiek" wordt nieuw trefpunt

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) reageerde ook verontwaardigd en noemde de weigering van het gemeentebestuur "onbegrijpelijk".

De minister maakte vandaag dan bekend dat het trefpunt van de Gordel zal verhuizen naar de parking van "De Lambiek", het bezoekerscentrum van Alsemberg, 850 meter van het oude trefpunt vandaan. Ook het kinderdorp en het optreden van K3 zullen mee verhuizen naar de nieuwe locatie.

"Dat Beersel bereid is om op zo'n korte termijn zulke veiligheids- en verkeersmaatregelen te nemen, is schitterend", zegt Muyters enthousiast. "Maar ik vind het wel erg dat we deze beslissing moesten nemen, zeker voor de Vlamingen in Rode".

De minister roept bovendien ook al wie "de Vlaamse Rand een hart onder de riem wil steken" op, om deel te nemen aan de Gordel. "Omdat de gemeente Sint-Genesius-Rode met haar verzet tegen deze sportieve gezinshappening zelf heeft aangetoond dat dat nodig is", besluit Muyters.

De 32e editie van De Gordel, op 2 september, zou de laatste in de huidige vorm zijn.