Twee verdachten van kasteelmoord blijven in cel

Twee verdachten in het onderzoek rond de zogenoemde kasteelmoord blijven in de cel. Het gaat om de schoonvader en de schoonbroer van het slachtoffer. Zij worden ervan verdacht de opdracht tot de moord te hebben gegeven.

De advocaten van de verdachten hadden een verzoek tot voorlopige invrijheidsstelling ingediend, maar de raadkamer van Brugge heeft dat afgewezen. Ze blijven nog minstens 3 maanden in de cel. 

De advocaat van de schoonvader zei in de raadkamer dat zijn cliënt radeloos zou geweest zijn door de incestueuze handelingen van zijn schoonzoon met zijn kleinkinderen. Volgens de advocaat had zijn cliënt al op verschillende manieren, onder andere door een klacht bij het gerecht, geprobeerd om zijn schoonzoon te stoppen. Toen die hem met een mes kwam bedreigen, was voor de schoonvader de maat vol, zegt de advocaat.

Zijn cliënt schakelde een andere verdachte, die nu ook in de cel zit, in om zijn schoonzoon een lesje te leren. "Wat er daarna precies gebeurd is, weet ook mijn cliënt niet", zegt de advocaat. "Het staat wel vast dat hij absoluut niet gevaarlijk is en niet in de gevangenis thuishoort."

Ook de advocaat van de schoonbroer, meester Vincent Vereecke, hoopte op de vrijlating van zijn cliënt. "Het onderzoek spitst zich nu toe op de eventuele uitvoerders", zegt meester Vereecke. "Het staat echter als een paal boven water dat mijn cliënt met dat aspect helemaal niets te maken heeft."

De raadkamer besliste echter dat beiden in het belang van het onderzoek nog drie maanden langer in de cel moeten blijven. De verdachten kunnen daartegen nog beroep aantekenen. Dan moet de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent zich over de zaak buigen.

Ondertussen zitten ook nog twee andere verdachten vast in de zaak van de kasteelmoord: de man uit Aalter die gecontacteerd was door de schoonvader en een Nederlander. Beiden worden ervan verdacht de moord te hebben uitgevoerd.