Vanackere wil nadenken over dieselprijs

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) sluit niet uit dat de regering iets doet aan de accijnzen op de hoge brandstofprijzen. Dat moet echter wel gebeuren in overleg met de hele regering, vindt hij.

Begin dit jaar heeft de regering het zogenoemde "cliquetsysteem" afgeschaft. Daarbij werden de accijnzen op benzine en diesel verlaagd als de prijzen te fel stegen voor de consument.

De dieselprijs is vandaag op een recordhoogte aangekomen en daarom gaan in diverse middens, onder meer bij de automobilistenvereniging Touring, stemmen op om dat "omgekeerde cliquetsysteem" opnieuw in te voeren.

In "De ochtend" op Radio 1 liet minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) doorschemeren dat hij begrijpt dat mensen vragen stellen als de overheid via de fiscaliteit meer verdient aan de stijgende brandstofprijzen.

Een aanpassing van die accijnzen is volgens hem niet onbespreekbaar, maar hij belooft niets. Een eventuele aanpassing kan niet op een weekend beslist worden en hij wil ook niet alleen handelen. Een wijziging kan pas als die volgens hem afgesproken wordt met de hele regering.