Zwitsers zullen lichaam van Arafat opgraven

Zwitserse experten gaan het lichaam van de overleden Palestijnse leider Yasser Arafat onderzoeken. Het onderzoek zou moeten duidelijk maken of Arafat al dan niet vermoord werd, vergiftigd met polonium.

De discussie over het al dan niet opgraven van het lichaam van Arafat woedt al een tijdje. De universiteit van de Zwitserse stad Lausanne bevestigt nu dat haar medewerkers toelating hebben gekregen om het lichaam van Arafat te onderzoeken. Ook de weduwe van Arafat zou toestemming gegeven hebben.

De Zwitserse experten zullen naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever gaan, waar het lichaam van Arafat opgegraven zal worden. Ze zullen duidelijk moeten maken of Arafat al dan niet vergiftigd is met radioactief polonium.

Yasser Arafat overleed in 2004 in een ziekenhuis nabij Parijs. Hij is begraven in een mausoleum in Ramallah, waar het hoofdkwartier van de Palestijnse Autoriteit gevestigd is.

Arafat was tientallen jaren leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO en van de Fatah-beweging die hij mee helpen oprichten heeft. Na de vredesakkoorden van Oslo in 1993 werd hij de eerste president van de Palestijnse autoriteit.