"Ideaal dat Vlaanderen maar voorschoot groot is"

Het aantal buitenlandse toeristen dat in de Vlaamse kunststeden overnacht, is volgens een rapport van Toerisme Vlaanderen met 30 procent gestegen. Aan de kust loopt het aantal overnachtingen achteruit.

Verscheidene Vlaamse steden zijn erg in trek bij veel buitenlandse toeristen. Dat blijkt toch uit een recent rapport van Toerisme Vlaanderen. Volgens het rapport is het aantal toeristen dat in steden zoals Brussel, Antwerpen en Brugge overnacht met maar liefst 30 procent gestegen.

Vooral de Vlaamse kunststeden blijken een grote toeristische trekpleister. "Vlaanderen heeft een groot geografisch voordeel", zegt Stef Gits van Toerisme Vlaanderen. "De regio is slechts een voorschoot groot, maar voor een buitenlander is dat ideaal want hij kan in 1 dag Antwerpen en Mechelen of Gent en Brugge combineren."

De stijging die in de kunststeden waar te nemen valt, wordt op een minder positieve manier weerspiegeld aan de kust. "Aan de kust gaat het aantal overnachtingen in huurappartementen en hotels achteruit", meent Gits. "Eigenlijk gaat het om een verschuiving. Er komen niet minder mensen naar zee, ze blijven gewoon minder lang."