"Kiezer is arrogantie van de macht beu"

Voor Groen is het duidelijk. Als de kiezer echt verandering wil, dan kiest hij op 14 oktober niet voor de traditionele partijen - en dus meer van hetzelfde - of het neoconservatisme van N-VA maar voor het positieve alternatief van Groen. Vernieuwing is dan ook het groene trefwoord bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Groen trapte zijn campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen af tijdens een zomerweekend in Nieuwpoort. Voorzitter Wouter Van Besien viel met de deur in huis en verwees naar enkele minder fraaie voorbeelden van lokaal bestuur. Een groots bouwproject in Boom, het hele project rond Land van Ooit in Tongeren en de Oosterweelverbinding in Antwerpen. Alle drie  tonen ze volgens hem aan hoe sterk de traditionele partijen vergroeid zijn met de macht en hoe ze de bevolking geldverslindende projecten opdringen.

"Het is die arrogantie van de macht die de kiezer niet meer pikt. Het is die arrogantie die wij op 14 oktober willen keren. Onze gemeenten zijn toe aan vernieuwing en Groen zal die vernieuwing brengen", zo zei Van Besien.

"Groen en Vlaming hebben zelfde prioriteiten"

Volgens Van Besien heeft zijn partij net dezelfde prioriteiten als de Vlaming. "De inwoners van onze steden en gemeenten vragen vernieuwing. Ze zijn toe aan politici die moedige, verstandige keuzes maken. Ze zijn toe aan eerlijke politici die open met inwoners samenwerken. Ze zijn toe aan politici die vernieuwend beleid voeren op vlak van mobiliteit, ruimtelijke ontwikkeling en bestuurscultuur. Dat is het positieve alternatief dat wij op 14 oktober bieden", luidde het.

Hij gaf ook een sneer in de richting van vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) en diens reactie op de scheurtjes in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2. "Ik ruik in het scheurtjesdossier iets. En ik moet zeggen: het is een kwalijke geur. Het is diezelfde geur van doofpotten, waarbij mensen aan de kant worden geschoven en rapporten het daglicht niet mogen zien. Wij zullen dit niet onder de mat laten vegen", aldus Van Besien.

Groen hoopt na 14 oktober in zoveel mogelijk steden en gemeenten mee te besturen.

lees ook