Dexia moet kapitaal van BIL verhogen

Dexia Groep zal het kernkapitaal van het Luxemburgse filiaal Dexia BIL moeten verhogen voor dat verkocht kan worden. Die verkoop is een belangrijk onderdeel in de ontmanteling van de restgroep.

Eerder was een akkoord gesloten waarbij Dexia het Luxemburgse filiaal Dexia BIL (Banque Internationale du Luxembourg) voor 90% zou verkopen aan Precision Capital, een fonds uit de Golfstaat Qatar. De overige 10% komen in handen van de Luxemburgse overheid, die zo greep wil houden op het filiaal.

Toen was afgesproken dat de kapitaalbuffer van Dexia BIL minstens 9% moest bedragen volgens de strenge Basel-III-normen. Dexia geeft nu toe dat dat niet zal lukken en dus zit er niets anders op dat het kapitaal van Dexia BIL op te trekken.

Dat is tegenslag want de groep Dexia zwemt toch al niet in het geld. De verkoop van een aantal onderdelen kan dat probleem wat opvangen, maar sommigen vragen zich af of de kans op een kapitaalverhoging voor Dexia zelf niet aan de orde komt.

De Belgische, Franse en Luxemburgse overheden hebben zich voor 45 miljard euro garant gesteld voor Dexia. Eerder deze zomer was al bekendgemaakt dat de Spaanse bank Sabadell uit Barcelona Dexia zou verplichten om zich uit te kopen uit de joint venture Dexia Sabadell. Ook de uitoefening van die optie zou Dexia onverwacht meer geld kunnen kosten.