Geen choquerende foto's op pakje sigaretten in VS

In de VS komen er geen choquerende foto's op pakjes sigaretten. Dat heeft een federaal hof van beroep beslist. De VS wilde normaal gezien vanaf 22 september dergelijke afbeeldingen op pakjes verplichten om rokers te ontmoedigen, maar de rechter steekt daar nu een stokje voor.

In heel wat landen, waaronder België, staan confronterende foto's van onder meer keel- of mondtumoren op pakjes sigaretten. Die moeten mensen ontmoedigen om te roken. 

Ook de VS wou dergelijke foto's verplichten en de maatregel zou vanaf 22 september worden ingevoerd. Maar de tabaksindustrie diende een klacht in tegen het Amerikaanse Voedsel- en Geneesmiddelenbureau FDA. De sigarettenproducenten voerden aan dat de verplichting ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting die door het eerste amendement op de Amerikaanse grondwet wordt gegarandeerd.

De rechter volgde de argumentatie van de tabaksindustrie met twee stemmen tegen één. Het hof besliste dat dit soort afbeeldingen "veel verder gaat dan de informatie die aan verbruikers verstrekt moet worden".

Rechter Janice Rogers Brown benadrukte dat de regering "mag beslissen om verbruikers te informeren over de risico's van gevaarlijke producten" maar "in dit geval stelt zich de vraag of de regering de industrie mag verplichten veel verder te gaan dan het verstrekken van eenvoudige feitelijke informatie ten nadele van hun eigen economische belangen", luidt het.

De rechter vond ook dat het FDA niet voldoende had aangetoond dat dergelijke foto's daadwerkelijk leiden tot een daling van het aantal rokers. Het dossier kan nu nog naar het Amerikaanse Hooggerechtshof.