Humo haalt "bikinibabes" van website

Het weekblad Humo heeft fotoreeksen van festivalbezoekers in bikini van zijn website gehaald. Dat is het gevolg van het recente debat over subtiel seksisme, zo meldt De Standaard vandaag.

Humo plaatst al enkele jaren fotoreeksen van "bikinibabes" op festivals op zijn website. Maar de recentste reeks, "Bikinibabes op Pukkelpop", is meteen ook de laatste. Dat meldt De Standaard.

"In het verleden hebben we er nooit negatieve reacties op gekregen", zegt Wouter Van Driessche, hoofdredacteur van Humo, in de krant. "We hebben er ook nooit aanstoot mee willen geven."

"Omdat ze door de hele polemiek opeens een lading kregen die nooit bedoeld was", zijn de foto's van de zogenoemde "bikinibabes" sinds gisteren van de website gehaald.

Het debat over de foto's van meisjes in bikini op zomerfestivals was al enkele dagen aan de gang op sociale media, toen schrijfster Kathleen Vereecken het in de openbaarheid bracht in een opiniestuk in De Standaard.

Vereecken stoorde zich aan "het feit dat vrouwen als vleeswaar worden geëtaleerd en becommentarieerd". Daarbij verwees ze ook naar de documentaire "Femme de la rue" over seksuele intimidatie in Brussel.

"De vergelijking met "Femme de la rue" is volledig overtrokken", liet Van Driessche optekenen in De Standaard. "Opeens wordt alles op een hoop gegooid." De Humo-hoofdredacteur vindt dan ook dat de foto's uit het debat uit hun context gerukt worden.

En de term bikinibabe? "Daar moet je niets meer achter zoeken dan een voor de hand liggende alliteratie", aldus Van Driessche in De Standaard.