Kan terrorist Nizar Trabelsi nu vrijkomen?

De raadkamer van Hasselt vindt dat de veroordeelde Tunesiër Trabelsi kan vrijkomen in afwachting van zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Omdat het parket in beroep gaat, blijft Trabelsi voorlopig in de cel.

De Tunesische ex-voetballer Nizar Trabelsi heeft een celstraf van tien jaar volledig uitgezeten. Hij was in 2004 veroordeeld omdat hij betrokken was bij een plan om een terreuraanslag te plegen op de NAVO-basis van Kleine Brogel.

Die straf heeft hij volledig uitgezeten en daarom vindt de raadkamer van Hasselt dat hij nu mag vrijkomen. Het federale parket ging echter in beroep tegen die beslissing en binnen de twee weken moet de kamer van inbeschuldigingstelling de knoop doorhakken.

Hoe dan ook gaat het wellicht om voorlopige vrijheid, want de Verenigde Staten hebben om de uitlevering van Trabelsi gevraagd en hij riskeert daar levenslang. De VS wil Trabelsi berechten omdat hij betrokken zou geweest zijn bij plannen om moorden te plegen op Amerikaanse burgers in het buitenland.

Zijn advocaten vechten de uitlevering aan voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Zij zeggen dat het niet zeker is dat de mensenrechten in de VS gerespecteerd zullen worden.