Laat Antwerpse kiezer zich leiden door "Deadline 14/10"?

De fictiereeks "Deadline 14/10" zal invloed zal hebben op de Antwerpse verkiezingen, dat concludeert politicoloog Dave Sinardet. Regisseur Moerkerke verduidelijkt dat het niet bedoeling was de kiezers te beïnvloeden. Patrick Janssens lijkt zich alvast geen zorgen te maken.

Afgelopen donderdag werd de eerste aflevering van "Deadline 14/10" uitgezonden op ATV. De fictiereeks speelt zich af in Antwerpen en vertelt het verhaal van een journaliste (Charlotte Vandermeersch) die zich vastbijt in een verdwijningszaak van een 14-jarig meisje. Dit tegen de achtergrond van de Antwerpse verkiezingsstrijd tussen Vlaams-nationalist Bert Coenen (Peter Van den Begin), die het opneemt tegen de progressieve burgemeester (Koen De Graeve). De gelijkenissen tussen boegbeelden Janssens (SP.A) en De Wever (N-VA) konden niet treffender zijn.

Sinardet: "Invloed op de kiezer"

Dave Sinardet, politicoloog aan de UA en de VUB, bekeek op vraag van Het Nieuwsblad de eerste twee afleveringen. Hij concludeert dat "Deadline 14/10" de verkiezingsuitslag zal beïnvloeden. De serie draagt volgens de politicoloog bij tot "de Antwerpse presidentiële verkiezing tussen Janssens en De Wever". Hierdoor zou de kiezer kunnen vergeten dat ook kopstukken Turtelboom (Open VLD) en Almaci (Groen) en extreemrechts deelnemen aan de verkiezingen.

Daarenboven wordt in de serie een sterke nadruk gelegd op criminaliteit als "politiek issue", waardoor de Antwerpse kiezer dit als belangrijk verkiezingsthema naar voren kan schuiven.

De ontknoping zal een week voor de verkiezingsdag worden uitgezonden. En ook dat draagt niet bij tot een objectieve keuze, volgens Sinardet. "Het biedt mensen een bril aan om naar de verkiezingen te kijken", zegt hij.

Janssens niet bezorgd

Patrick Janssens is tevreden over hoe de stad in beeld wordt gebracht en maakt zich niet druk over de mogelijke invloed van de reeks. "Het is een spannende reeks, die de politieke neutraliteit niet in gevaar brengt.", zegt de burgemeester.

"Realiteit volgde scenario"

Voor regisseur Maarten Moerkerke was het niet de bedoeling het stemgedrag te beïnvloeden: "Ik acht mensen verstandig genoeg om het verschil te maken tussen de realiteit en fictie".

Moerkerke verduidelijkt dat het scenario al in maart vastlag, toen nog niet bekend was dat De Wever zich kandidaat zou stellen als burgemeester. "Eigenlijk heeft de realiteit het scenario van de reeks gevolgd', aldus de regisseur.

Meest gelezen