Ook Hollande wil dat Grieken beloften uitvoeren

De Franse president François Hollande wil Griekenland in de eurozone houden, maar eist wel dat de Grieken hun eerdere beloften tot besparingen en hervormingen onverminderd uitvoeren.

De Griekse premier Antonis Samaras is aan een rondreis doorheen de belangrijkste hoofdsteden van Europa bezig. Hij hoopt zo meer begrip te krijgen voor zijn vraag om een aantal besparingen met twee jaar uit te stellen. Dat zou de Griekse economie wat meer ademruimte moeten geven.

Op het Elysée in Parijs kreeg Samaras lof van de Franse president François Hollande voor de inspanningen die de Grieken al geleverd hebben. Griekenland moet in de eurozone blijven, zei Hollande, maar hij hamerde er ook op dat de Grieken hun beloften inzake besparingen en structurele hervormingen moeten uitvoeren.

Over de vraag tot twee jaar uitstel, liet Hollande zich niet uit. Samaras krijgt in Parijs dus min of meer dezelfde boodschap te horen als van de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren in Berlijn. Niet verwonderlijk, want Merkel en Hollande hebben donderdag de violen gestemd inzake de Griekse crisis.

En eerder had Samaras op de koffie bij de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker al dezelfde boodschap gekregen. Juncker is voorzitter van de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone.

Hoe dan ook blijft het wachten op het rapport over de Griekse hervormingen dat de trojka (EU, ECB en IMF) in september zullen bekendmaken. Daarvan hangt af of Griekenland een volgende schijf kredieten krijgt uit de noodfondsen. Zoniet gaat het land wellicht bankroet.