Rechtbank in Moskou spreekt Kasparov vrij

Een rechtbank in Moskou heeft Garri Kasparov, de voormalige wereldkampioen schaken, vrijgesproken. Kasparov werd beschuldigd van de deelname aan een verboden betoging. Hij is naar eigen zeggen verrast door het vonnis.

Op 17 augustus werd Garri Kasparov, schaakkampioen en politiek activist, opgepakt voor het gerechtsgebouw in Moskou. Honderden betogers kwamen die dag samen om te protesteren tegen het proces van de Russische punkgroep Pussy Riot. Omdat de autoriteiten de betoging hadden verboden, pakte de politie toen verscheidene mensen op, onder wie ook Kasparov.

Omdat er echter geen twijfel over kon bestaan dat Kasparov niet deelnam aan de illegale demonstratie, sprak de rechtbank in Moskou de voormalige wereldkampioen schaken vrij.

Kasparov zelf was naar eigen zeggen verrast door het vonnis. "Het komt niet zo vaak voor in Rusland dat een rechter partij kiest voor leiders van de oppositie", zei hij. Kasparov zou op de dag van het protest gewoon een interview gegeven hebben voor het gerechtsgebouw.