Samsung moet Apple 1 miljard dollar betalen

De jury van een rechtbank in de Verenigde Staten heeft Samsung veroordeeld tot een schadevergoeding van 1 miljard dollar wegens het schenden van de patenten van Apple. Beide technologiegiganten voeren een bittere strijd om hun octrooien.

Ongeveer 700 vragen. Dat is waar de jury van de rechtbank in San José in de Verenigde Staten, een antwoord op moest formuleren. De weegschaal van Vrouwe Justitia sloeg uiteindelijk door in het voordeel van Apple. Samsung moest het onderspit delven en werd veroordeeld.

Beide technologiereuzen leveren al enige tijd verwoede gevechten om hun patenten te waarborgen. De beschuldigingen vliegen heen en weer en de Amerikaanse zaak lijkt het voorlopige hoogtepunt van de werelwijde concurrentiestrijd.

Volgens de juryleden zou Samsung de technologie van de iPhone en de iPad van Apple gebruikt hebben bij de ontwikkeling van de eigen producten.

Onder meer de manier van inzoomen, de zwarte voorkant en de icoontjes zouden bij de toestellen van het Zuid-Koreaanse bedrijf verdacht veel lijken op de techniek en het design van de concurrentie.

De rechtbank veroordeelde Samsung tot een schadevergoeding van 1 miljard dollar, omgerekend ongeveer 840 miljoen euro. Apple zelf had aanvankelijk 2,5 miljard dollar geëist. Samsung kondigde ondertussen al aan dat het in beroep zal gaan tegen het vonnis.

Wordt ongetwijfeld vervolgd dus. Beide bedrijven bekampen elkaar bovendien ook nog voor verschillende andere rechtbanken in Azië en Europa.