Tropische storm Isaac heeft Cuba bereikt

De tropische storm Isaac is na zijn verwoestende doortocht op Haïti nu ook in Cuba aan land gegaan. In Haïti zijn zeker vier mensen omgekomen, duizenden anderen zijn geëvacueerd. Op Cuba is er voorlopig alleen materiële schade.

Isaac ging kort voor de middag in het uiterste oosten van Cuba aan wal. Bomen werden er ontworteld, elektriciteitsmasten meegesleurd. In het kuststadje Baracoa werden twee huizen volledig vernield (zie foto). Er is vooral wateroverlast in de lagergelegen kustplaatsen. Een 220-tal mensen zijn geëvacueerd.

Eerder verloren in Haïti zeker vier mensen het leven in de storm. Onder meer een meisje van acht dat overleed toen een muur van haar woning instortte. Een 51-jarige vrouw kwam om toen ze van een dak viel. Zeker achtduizend mensen zijn uit hun woningen of schuilplaatsen geëvacueerd. Vierduizend zijn ondergebracht in tijdelijke opvangplaatsen.

Ook achttien kampen voor daklozen, slachtoffers van de zware aardbeving van 2010, werden ontruimd. Tenten en daken werden weggeblazen door hevige windstoten en de felle regen. In de hoofdstad Port-au-Prince viel de elektriciteit uit en de internetverbinding raakte verstoord. Grote delen van de stad zijn overstroomd na meer dan 24 uur van aanhoudende zware regen. Op het platteland is de schade aan de landbouw aanzienlijk.

Aan de andere kant van het eiland, in de Dominicaanse Republiek, vielen geen slachtoffers. Maar ook daar zijn vele stukken land overstroomd. Een kleine 8.000 mensen moesten geëvacueerd worden, 49 huizen zijn verwoest.

Noodtoestand in Florida

Volgens weersvoorspellers raast Isaac nu in de richting van de Amerikaanse staat Florida. Daar zou hij maandag of dinsdag aan land kunnen gaan, mogelijk zelfs in de vorm van een orkaan van graad 2, met snelheden tot 160 kilometer per uur.

De gouverneur van de staat Florida heeft de noodtoestand al afgekondigd. Vakantiegangers hebben het bevel gekregen om het populaire vakantiegebied van Floriday Keys te verlaten. In Tampa in Florida start maandag de nationale conventie van de Republikeinen. Volgens de autoriteiten zijn de deelnemers gebriefd over hoe ze zich in geval van nood moeten gedragen.