VS doodt twee topfiguren van de taliban

Bij twee Amerikaanse aanvallen in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan zijn twee topleiders van de talibanrebellen uitgeschakeld. Het gaat om de leider van de Pakistaanse taliban en een kopstuk van het beruchte Haqqani-netwerk in Afghanistan.

Een van de aanvallen bond plaats net over de grens met Pakistan, in het woelige gebied Noord-Waziristan, waar veel Afghaanse taliban een toevlucht gezocht hebben.

Een drone, een onbemand vliegtuig, heeft daar Badruddin Haqqani gedood. Dat melden medewerkers van de Haqqani-groep en leden van de Pakistaanse veiligheidsdiensten. De Amerikaanse overheid wil het nieuws nog niet bevestigen, maar ook niet ontkennen.

Als er bevestiging komt, is dat een grote opsteker voor de VS-troepen in Afghanistan. Badruddin Haqqani was de financier, maar tegelijk ook operationale commandant van het beruchte Haqqani-netwerk. Die terreurgroep werkt nauw samen met de talibanrebellen en wordt beschouwd als de grootste bedreiging in Afghanistan. De Haqqani zouden achter de meeste en de belangrijkste aanslagen in dat land zitten.

Bij een andere aanval met een drone, deze keer in de Afghaanse provincie Kunar, is dan weer Mullah Dadullah gedood, samen met enkele tientallen van zijn strijders. Dadullah was een van de belangrijkste leiders van de Pakistaanse taliban en was gekant tegen onderhandelingen met de regering in Islamabad. De voorbije maanden heeft het Pakistaanse leger het grootste deel van de talibanrebellen over de grens met Afghanistan gedreven.