500 Franse brandweerlui bestrijden vlammenzee

In Orgon, in het Zuid-Franse departement Bouche-du-Rhône, zijn zo'n 500 brandweerlui al meer dan een etmaal in de weer om een zware natuurbrand te blussen. Het vuur werd nog aangewakkerd door een sterke mistral. Zeker 350 hectare groen zijn in de vlammen opgegaan. Er vielen geen slachtoffers.

De brand ontstond zaterdagnacht op de top van een bergkam in de buurt van het plaatsje Orgon. Hoe het vuur ontstaan is, is nog niet duidelijk. Ondanks de onherbergzame ondergrond baanden de vlammen zich razendsnel een weg, eerst nog naar een gebied met kreupelhout en pijnbomen, daarna naar lagergelegen landbouwgebied. De enorme rookpluim was tientallen kilometers ver te zien.

In de getroffen dorpen Orgon, Senas en Eyguières raakte niemand gewond. Een bestuurder die verrast werd door de vlammen, kon ternauwernood door de brandweer gered worden. Om 3 uur vanmorgen werd een nabijgelegen camping preventief ontruimd. 70 kampeerders kregen onderdak in een landbouwloods. In het dorpje Senas zijn twee huizen volledig uitgebrand.

De brandweer zette de grote middelen in. De 500 brandweerlui die aanvankelijk werden uitgestuurd, kregen in de vooravond  nog versterking van 400 collega's. Elf blusvliegtuigen en twee helikopters overvlogen het gebied met water. Het vuur zou intussen min of meer onder controle zijn, maar er zijn nog steeds 500 brandweerlui ter plekke om de situatie van nabij op te volgen.

Het departement Bouche-du-Rhône, in het zuidoosten van Frankrijk, bleef deze zomer in tegenstelling tot het zuidwesten relatief gespaard van grote branden. De brand nabij Orgon is er de eerste van die omvang dit jaar.