"Britten zullen niet binnenvallen in ambassade"

Groot-Brittannië heeft zijn dreigement ingetrokken om de ambassade van Ecuador in Londen binnen te vallen en Julian Assange te arresteren. Dat zegt de Ecuadoraanse president Rafael Correa. WikiLeaks-stichter Assange verblijft al enkele maanden in de ambassade.

Correa zegt dat hij van de Britse autoriteiten te horen heeft gekregen dat er geen plannen zijn om de ambassade binnen te gaan. Volgens de president is de diplomatieke krachtmeting met de Britse overheid daardoor voorbij. "Het incident is gesloten."

De rel was er gekomen nadat Groot-Brittannië vorige week ermee gedreigd had om de ambassade in Londen binnen te vallen. Ecuador reageerde dat de de Britten dan "diplomatieke zelfmoord" zouden plegen. Ook andere landen noemden een inval onaanvaardbaar en Groot-Brittannië lijkt nu gezwicht voor de druk.

Assange houdt zich al enkele maanden schuil in de ambassade van Ecuador, dat hem politiek asiel heeft gegeven. Groot-Brittannië zegt echter dat het verplicht is om Assange uit te leveren aan Zweden, waar het gerecht hem zoekt in verband met twee klachten over aanranding. Het WikiLeaks-boegbeeld ontkent die beschuldigingen en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn.

Assange vreest om via Zweden uiteindelijk in Amerikaanse handen te vallen. En omdat Groot-Brittannië Assange niet wil toestaan om het vliegtuig naar Ecuador te nemen, zit hij dus vast in de ambassade. Een oplossing lijkt niet meteen in zicht.