Amper 1.000 mensen op laatste IJzerbedevaart oude stijl

In Diksmuide, aan de voet van de IJzertoren, heeft voor de laatste keer de IJzerbedevaart "oude stijl" plaatsgevonden. Vanaf volgend jaar gaat de bedevaart door op 11 november. Er waren slechts een 1.000-tal aanwezigen. Voor het eerst was er ook een Waalse delegatie.

Volgens schattingen trotseerden een 1.000-tal bedevaarders het druilerige weer, onder wie slechts een handvol politici. Op de meer radicale IJzerwake enkele kilometers verderop waren er zo'n 4.600 aanwezigen.

Tijdens deze 85e IJzerbedevaart werd hulde gebracht aan drie soldaten die op dezelfde dag sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog: de twee Vlaamse broers Van Raemdonck en de Waal Aimé-Joseph Fiévez.

Fiévez en Edward en Frans Van Raemdonck sneuvelden op 26 maart 1917. Door aandacht aan hen te besteden, wil het IJzerbedevaartcomité de solidariteit in de kijker zetten die tijdens de oorlog onder de soldaten heerste, tot welke taalgroep ze ook behoorden.

"Wij brengen een Vlaams verhaal, maar vanuit een Vlaamse optiek, niet vanuit een anti-Belgische of anti-Waalse optiek. Maar het publiek daarvoor is blijkbaar beperkter", zegt Paul De Belder, de voorzitter van het IJzerbedevaartcomité.

"Goede zaak dat IJzerbedevaart naar de bron gaat"

Maar in de toespraken werden toch ook nog steeds Vlaamse eisen naar voren geschoven. Zo wordt een confederaal België geëist en er wordt respect gevraagd voor de Vlamingen in de Vlaamse rand rond Brussel.

"We weigeren ons neer te leggen bij de betonnering van de Franstalige voorrechten in Vlaams-Brabant, waarbij als stank voor dank Vlaamse wandelaars in eigen land figuurlijk wandelen worden gestuurd", verwees De Belder naar de heisa rond De Gordel.

Voor het eerst was er een Waalse delegatie aanwezig op de Vlaams-nationalistische manifestatie. Bernard Bauwens, de burgemeester van Antoing, de geboorteplaats van Fiévez, hield een toespraak en legde ook een bloemenkrans neer.

Ook Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) sprak de aanwezigen toe. Hij is tevreden met de nieuwe datum van de manifestatie. "Het is een goede zaak dat de IJzerbedevaart terugkeert naar de bron, met name de herdenking van de doden van WO I en bij uitbreiding van alle gesneuvelden en slachtoffers van oorlog en geweld."

Onder de weinige aanwezige politici waren ook CD&V'er Michel Doomst en N-VA-fractieleider Kris Van Dijck. Die laatste betreurde de "povere" politieke opkomst, al benadrukte hij dat zijn partij toch nog het best vertegenwoordigd leek. "Dat is spijtig, want er was net de wil om de bedevaart open te trekken naar de hele Vlaamse gemeenschap. Dat is duidelijk niet gelukt."

Vanaf volgend jaar vindt de bedevaart, die al jaren zijn deelnemersaantal ziet afnemen, plaats op 11 november, op Wapenstilstand. Hoe het er gaat uitzien, is nog onbekend. Voorzitter De Belder wil uit het vaarwater blijven van de vele plechtigheden rond Wapenstilstand die dag. Vermoedelijk verhuist de bedevaart dus naar de namiddag.