Copé is kandidaat voor opvolging van Sarkozy

In Frankrijk heeft Jean-François Copé zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de conservatieve UMP-partij van ex-president Nicolas Sarkozy. Hij zal het dan wel eerst moeten opnemen tegen ex-premier François Fillon.

De 48-jarige Copé is nu secretaris-generaal van de UMP en burgemeester van Méaux nabij Parijs. Hij mikt nu op het voorzitterschap van de UMP en zal het daarbij moeten opnemen tegen een aantal minder bekende kandidaten. 

De grote favoriet is evenwel François Fillon (rechts naast Sarkozy), tot voor kort premier onder Sarkozy. Volgens een recente peiling zou Fillon kunnen rekenen op de stem van 48% van de UMP-leden tegenover slechts 24% voor Copé. 

Uit die poll blijkt overigens dat als ex-president Sarkozy zich kandidaat zou stellen, hij 53% van de UMP-ers achter zich zou krijgen. Officieel heeft Sarkozy gezegd dat hij na zijn recente verkiezingsnederlaag uit de politiek zal terugtrekken. Dit weekend hebben in Nice evenwel duizenden aanhangers betoogd voor zijn terugkeer.

Op 18 november wordt duidelijk wie de nieuwe voorman van de UMP zal worden. Na de recente verkiezingsnederlagen voor het presidentschap en het parlement is de UMP voor het eerst sinds het midden van de jaren 90 van de macht verdreven. Toch blijft de partij met 224 parlementsleden de tweede fractie na de socialisten en een machtsfactor van belang in de Franse politiek.