Dodentol explosie Venezuela loopt op tot 39

In Venezuela is de dodentol na een explosie in een raffinaderij opgelopen tot 39. Er vielen ook meer dan 80 gewonden. De krachtige gasexplosie deed zich gisteren voor in de grootste olieraffinaderij van het land. Er zijn 3 dagen van nationale rouw afgekondigd.

Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich 18 militairen die instonden voor de bewaking van de raffinaderij. 15 slachtoffers zijn burgers en 6 andere lichamen zijn nog niet geïdentificeerd.

President Hugo Chavez heeft 3 dagen van nationale rouw afgekondigd. Hij heeft ook een diepgaand onderzoek bevolen naar de oorzaak en de omstandigheden van het incident.

Minister van Energie Rafael Ramirez had eerder gezegd dat een gaslek de oorzaak van de ontploffing was. De brand op de site, die ook een aantal huizen in de buurt zwaar beschadigd heeft, is intussen onder controle.

De raffinaderij in Amuay, gelegen op een schiereiland in het noordwesten van het land, is een van de belangrijkste ter wereld. De ontploffing heeft de productie volledig stilgelegd, maar Ramirez verwacht dat de raffinaderij morgen weer zal opstarten.

Venezuela is de vijfde grootste uitvoerder van olie en beschikt over de grootste oliereserves ter wereld. Volgens Ramirez zijn er voldoende voorraden beschikbaar om aan de export en de binnenlandse leveringen te voldoen.