Naderende Isaac verstoort Republikeinse plannen

In de VS wordt de Republikeinse conventie met een dag uitgesteld uit vrees voor de tropische storm Isaac die op weg is naar Florida. Op dit ogenblik raast Isaac over het oosten van Cuba. In Haïti kostte de storm aan vier mensen het leven.
Aan de kust in Florida pakken dreigende onweerswolken zich samen

Normaal gezien zou de conventie morgen van start gaan in de stad Tampa (kleine foto), in Florida. Maar de naderende storm Isaac steekt daar dus een stokje voor. De conventie zal morgen wel kort bijeenkomen, maar dan meteen verdaagd worden naar dinsdag.

Het hele programma zal worden aangepast. De aanvaardingsspeech van Mitt Romney, die tijdens de conventie formeel zal worden aangeduid als de presidentskandidaat van de Republikeinse partij, blijft wel op de agenda staan voor donderdagavond.

De beslissing tot uitstel komt er na overleg van de Republikeinse partij met gouverneur Rick Scott, die gisteren de noodtoestand heeft afgekondigd in Florida. Romney zelf vindt het uitstel geen probleem. "De veiligheid is het allerbelangrijkste", liet hij weten via Twitter.

Ook de de lancering van een Atlas-5 draagraket met twee wetenschappelijke satellieten vanop Cape Canaveral is uitgesteld. Een nieuwe poging komt er ten vroegste op 30 augustus.

Isaac raast nu nog over het oosten van Cuba met hevige regens en overstromingen tot gevolg. In 6 provincies is de noodtoestand van kracht en duizenden mensen zijn geëvacueerd. Op Cuba wordt zware schade gemeld, maar geen slachtoffers.

Eerder vielen in Haïti al 4 doden door de tropische storm. Die heeft daar grote delen, onder meer in de hoofdstad Port-au-Prince, onder water gezet. Veel mensen in Haïti leven nog in noodopvang na de aardbeving van twee jaar geleden.