Overstromingen door noodweer in Noord-Italië

Na weken van verzengende hitte heeft een depressie in Noord-Italië afgelopen nacht voor een langverwachte weersverandering gezorgd. Beatrice ging wel gepaard met noodweer en veroorzaakte heel wat schade in Piëmonte en Lombardije. De zware onweders gingen er gepaard met overstromingen, aardverschuivingen en stroomstoringen. Twee toeristen raakten gewond.

De slachtoffers, twee kampeerders, raakten gewond door omvallende bomen in Verbania, een bekend toeristenoord aan het Lago Maggiore. Ook andere toeristen moesten er vluchten voor het wassende water. Het water in de straten van Verbania stond op een bepaald moment 20 centimeter hoog. Er werden windsnelheden van 108 kilometer per uur gemeten.

Het bekende arboretum van Villa Taranto, een van de trekpleisters van Verbania, werd getroffen door een mini-tornado. In de botanische tuin worden 20.000 variëteiten bewaard. 250 planten werden ontworteld, de andere raakten beschadigd. De tuin is voor onbepaalde tijd gesloten voor bezoekers.

In Firenze, Toscane, regende het de hele voormiddag onafgebroken. De wateroverlast op de wegen en autosnelwegen veroorzaakte vertragingen op een van de drukste momenten van de vakantie. Heel wat toeristen keren dit weekend terug uit vakantie.

Land- en wijnbouwers in de streek hadden nochtans reikhalzend naar de weersverandering uitgekeken. De opeenvolgende hittegolven richtten deze zomer al heel wat schade aan aan de gewassen. Verwacht wordt nu dat Beatrice geleidelijk aan zuidwaarts zal trekken en ook daar voor onweders, gevolgd door koelere temperaturen, zal zorgen.

Het eiland Sardinië kreeg dit weekend ook al zijn portie slecht weer te verwerken. Voor de oostkust, ter hoogte van het stadje Porto Alabe, raakte een zeilboot in moeilijkheden door een plots opkomende mistralstorm. De kustwacht moest de 23 opvarenden in veiligheid brengen.