Reynders zet Rwanda onder druk

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft op de laatste dag van zijn bezoek aan Congo en Rwanda in zijn gesprek met de Rwandese premier Paul Kagame klare taal gesproken over de situatie in Oost-Congo. De boodschap was duidelijk. Als Rwanda niets onderneemt tegen de rebellie in het oosten van Congo, dan zal België een VN-voorstel voor sancties tegen Rwanda steunen.

Het geprek tussen Reynders, zijn Rwandese collega Louise Mushikiwabo en de Rwandese president Paul Kagame duurde zo'n twee uur. Kagame zelf wou na afloop niet met de pers praten. Maar het is duidelijk dat ons land de druk op Rwanda opvoert.

In een persconferentie achteraf riep Reynders alle buurlanden van de Democratische Republiek Congo, en Rwanda in het bijzonder, op om zich te onthouden van steun aan de Congolese rebellenbeweging M23. "Anders zouden er sancties kunnen volgen."

Minister Mushikiwabo moet volgende week in New York de VN te woord staan over de aantijgingen in een VN-rapport dat Rwanda bij de rebellie in Noord-Kivu betrokken is. "Nadien zullen we misschien beslissingen moeten nemen", dreigde Reynders. "Het is dringend nodig om initiatieven te nemen. Zoniet krijgen we een escalatie, niet alleen op het terrein maar ook op internationaal niveau. Maar indien Rwanda toont dat het positief handelt, zal het niet nodig zijn sancties te nemen", voegde hij er aan toe.

"Ik moet toegeven dat België de discussie in de Veiligheidsraad over sancties afwacht", zei Reynders. "Maar als er internationaal een akkoord is om iets te doen, gaan we natuurlijk meedoen."

Eenzijdige sancties, zoals Nederland en Zweden eerder troffen door het eenzijdig opheffen van de ontwikkelingshulp, plant ons land niet. Rwanda is de op twee na grootste ontvanger van Belgische ontwikkelingssteun. Rwanda ontkent nog steeds alle betrokkenheid bij het conflict maar lijkt voor het eerst wel bereid om mee te zoeken naar een oplossing. Volgens Reynders zouden Kagame als de Congolese president Joseph Kabila bereid zijn om een "actieve rol van België in het conflict te aanvaarden."

Opnieuw sneller visum

Behalve de situatie in Oost-Congo lagen ook de bilaterale relaties tussen ons land en Rwanda op tafel. Reynders zei na afloop dat hij enkele lichtpunten had gezien. Zo zou er opnieuw zicht zijn op een snellere afhandeling van visa voor Belgen die naar Rwanda willen reizen.

Didier Reynders rondde daarna zijn bezoek aan Congo en Rwanda af met een bezoek aan het monument voor de Belgische blauwhelmen die 18 jaar geleden het leven lieten tijdens de Rwandese genocide.