Syrische oppositie meldt nieuw bloedbad in Daraya

In Syrië maken de opstandelingen opnieuw melding van een bloedbad aangericht door troepen van het regime. Volgens een ngo zijn de afgelopen dagen minstens 320 lijken aangetroffen in de stad Daraya, vlak bij Damascus.
(archieffoto)

In eerdere berichten meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een in Londen gevestigde ngo, dat er gisteren 200 doden zouden gevallen zijn in Daraya. Later werd dat dat er zeker 34 doden zijn gevallen in de stad en 183 in totaal in Syrië.

Volgens de ngo zijn er nu al ten minste 320 lichamen aangetroffen in Daraya, waarvan de grote meerderheid gedood zou zijn in de laatste 5 dagen. Toen begon het Syrische leger met een grootschalige campagne om de stad te heroveren op de rebellen.

De opstandelingen beschuldigen het leger van president Bashar al-Assad van standrechtelijke executies. Maar die berichten en de cijfers over de slachtoffers kunnen moeilijk worden gecontroleerd omdat journalisten niet vrij kunnen werken in Syrië.

De Syrische staatstelevisie reageerde niet op de verklaringen van de oppositie over een bloedbad in Daraya, maar meldde wel dat "terroristische overblijfselen verwijderd zijn" in de stad.

Turkije houdt vluchtelingen tegen

Turkije heeft vandaag meer dan 2.000 Syrische vluchtelingen tegengehouden aan de grens. Volgens Ankara kregen die wel voedsel en andere humanitaire hulp, maar mochten ze de grens niet over.

Het gaat om een tijdelijke maatregel. Turkije wil de internationale gemeenschap zo duidelijk maken dat het de toevloed van Syrische vluchtelingen niet langer aankan. Er zouden nu al 80.000 Syriërs naar Turkije gevlucht zijn en nog eens 120.000 naar Libanon, Jordanië en Irak.

Turkije had eerder de Verenigde Naties gevraagd om "veilige zones" in te richten in het noorden van Syrië om de vluchtelingen daar op te vangen. Dat vereist evenwel de aanwezigheid van buitenlandse troepen en een vliegverbod en in feite een ingrijpen in Syrië. De animo daarvoor lijkt niet erg groot, maar veel Westerse en Arabische landen zijn het niets doen ook beu aan het worden.