Twee Pussy Riots zijn gevlucht uit Rusland

Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot die hadden deelgenomen aan het "gebed" tegen president Vladimir Poetin in een orthodoxe kerk, zijn gevlucht naar het buitenland. Ze vrezen net als 3 andere leden van de groep te worden opgepakt.

Pussy Riot is een collectief met veel leden. Vijf van hen hadden onlangs een kerkdienst in Moskou verstoord (zie "bekijk"). Met die actie hekelden ze de nauwe banden tussen president Poetin en de orthodoxe kerk in Rusland. Drie leden werden opgepakt en veroordeeld tot twee jaar cel (kleine foto).

De twee andere leden die bij de actie betrokken waren, zouden nu naar eigen zeggen naar het buitenland gevlucht zijn omdat ze vreesden van ook opgepakt te worden. "Onze twee leden die door de politie worden gezocht, zijn er in geslaagd het Russisch grondgebied te ontvluchten! Ze proberen buitenlandse feministes te rekruteren om nieuwe acties voor te bereiden", schreef de groep op haar twitter-account.

Ze willen dus vanuit het buitenland samen met sympathisanten actie blijven voeren tegen het regime van president  Poetin.

Pussy Riot is in Rusland erg berucht, vooral dan wegens hun songs tegen Poetin. In een land waar kritiek op de overheid niet echt geapprecieerd wordt, valt dat erg op. De veroordeling van de drie andere leden van Pussy Riot veroorzaakte wereldwijd ophef en het vonnis werd in het buitenland zwaar bekritiseerd.