Wie is het eerst aan zet in Opglabbeek?

CD&V laat verstaan dat ze opnieuw de meerderheid wil. Voor de N-VA is het nog niet duidelijk of ze op eigen houtje of samen met NIVO 21 naar de kiezer trekt. PRO Opglabbeek wil zich graag in de campagne gooien, maar zoekt nog kandidaten. Welke partij zet de eerste campagnezet?

Voor CD&V, die de absolute meerderheid heeft in de kleine gemeente Opglabbeek, is de campagne zonneklaar. “We hebben de voorbije 6 jaar goed werk geleverd”, zegt burgemeester Benny Spreeuwers (foto boven). “We hebben Opglabbeek op de rails gezet. Ondanks de lage belastingen maar met maximaal gebruik van subsidies hebben we toch veel nuttige zaken kunnen realiseren. En dat kunnen we de kiezers op 14 oktober voorleggen.”

De partij wil weer een goed resultaat neerzetten in oktober en gaat voor niets minder dan de meerderheid. “We trekken met een mix van ervaren en nieuwe mensen naar de kiezer”, aldus Spreeuwers.

“N-VA bedriegt kiezers”

Hoe de campagne van de N-VA eruit zal zien, is niet duidelijk. “We zijn nog volop in de weer met de lijstvorming”, zegt voorzitter Renauld Hamal. “Er lopen gesprekken met NIVO 21. De kans bestaat dat we men hen in zee gaan.”

Een sterk staaltje kiezersbedrog, vindt burgemeester Spreeuwers. “Enkele leden van NIVO 21 zijn pas overgestapt naar de N-VA omdat ze niet meer akkoord gingen met de partijlijn. En het eerste dat de N-VA wil, is samenzitten met NIVO 21. Het is toch duidelijk dat dat doorgestoken kaart is. Ik kan alleen maar hopen dat de kiezer daar niet intrapt.”

Volgens de N-VA heerst er zenuwachtigheid bij de grootste partij. “Je voelt dat er iets op til is, dat het tijd is voor verandering”, zegt Hamal. “Decennia heeft CD&V de gemeente gemonopoliseerd en daar zouden deze verkiezingen wel eens verandering in kunnen brengen. We vangen die geluiden ook op bij de bevolking. Er wordt bijvoorbeeld hier en daar gegromd over de werkzaamheden in het centrum die nu al te lang aanslepen.”

“De N-VA weet helemaal niet wat er in onze partij of bij de inwoners leeft”, riposteert de burgemeester. “Dat er wat ontevredenheid is over de werkzaamheden, klopt. Zelf had ik ook gewild dat ze sneller waren afgerond. Maar omdat we onder meer werken met Vlaamse subsidies zijn we pas later van start gegaan. Daarenboven heeft de oppositie telkens als ze intervenieerde in het dossier, klachten ingediend. Waardoor de werkzaamheden nog meer vertraagden.”

PRO wil, maar kan misschien niet

En dan is er ook nog PRO Opglabbeek. De groen-rode lijst van lijsttrekker Fabian Spreeuwers (foto in tekst) wil niet liever dan zich in de campagne gooien, maar daarvoor heeft Spreeuwers wel voldoende kandidaten nodig. “Tot nu toe komen we nog kandidaten tekort”, vertelt Fabian Spreeuwers. “Als we de lijst niet volledig kunnen invullen, stoppen we er mee. En dat is jammer en ironisch tegelijk want in tegenstelling tot de 2 vorige verkiezingen staat onze inhoudelijke campagne nu al in de startblokken.”

Voorlopig houden alle partijen dus de adem in en wordt het wachten op wie de eerste campagnezet zal maken. “Het is muisstil in onze gemeente”, merkt Fabian Spreeuwers op. “Zelfs CD&V heeft nog geen campagne gevoerd rond haar lijst of programma. Ik denk dat het hier wel eens spannend zou kunnen worden.”

lees ook