10 keer meer aanvragen voor camera op werkvloer

Het aantal aanvragen voor camera's op de werkvloer is vertienvoudigd. Dat zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), op basis van cijfers van de Privacycommissie. In 2007 waren er 55 aanvragen voor het plaatsen van camera's, vorig jaar 520.

Werkgevers proberen zo vooral diefstallen te vermijden: van klanten, maar ook door eigen personeel. 30 procent van de diefstallen bij zelfstandigen gebeurt door eigen personeel, zegt het NSZ.

"Veel mensen beschouwen die camer's als een wondermiddel", zegt Eva Wiertz van de Privacycommissie, "maar dat is niet zo." De commissie ontvangt meer klachten en vragen om meer informatie. Werknemers en vakbonden willen weten of hun bedrijf de regels niet overtreedt.

Het plaatsen van camera's is strikt gereglementeerd. De werkgever moet zijn werknemers vooraf inlichten en de camera mag niet voortdurend op dezelfde persoon gericht zijn. In principe mag de camera alleen het productieproces in de gaten houden.

In werkelijkheid zijn er veel meer camera's op de werkvloer. De Privacycommissie registeert alleen aanvragen per werkplek, niet per camera.