14-jarige bekent brandstichting in Zuid-Frankrijk

Een Franse jongen van 14 heeft bekend dat hij de aanstichter is van de brand die afgelopen weekend in het departement Bouche-du-Rhône zo'n 400 hectare groen in de as legde. De natuurbrand is de grootste in zijn soort dit jaar in het zuidoosten van Frankrijk. De brand woedt nog steeds maar is intussen wel onder controle.

Om de brand te bestrijden, werden honderden brandweerlui opgetrommeld. Tien vliegtuigen en twee helikopters vlogen het hele weekend af en aan met bluswater. Het vuur werd immers nog aangewakkerd door een sterke mistral.

De brand ontstond zaterdagnacht op de top van een bergkam in de buurt van Orgon. De vlammen namen snel uitbreiding en behalve Orgon werden ook Senas en Eyguières bedreigd. Er vielen geen gewonden, maar de schade aan de natuur- en landbouwgebieden is aanzienlijk. In Senas brandden twee huizen volledig uit maar daarbij vielen geen gewonden.

De tiener uit Orgon is niet aan zijn proefstuk toe. Eind juli was hij al in beschuldiging gesteld voor vrijwillige brandstichting voor een serie kleine brandjes in Orgon begin deze zomer. De jonge verdachte moet nog zeker tot morgen in de cel blijven.

Het vuur is intussen onder controle maar wel nog steeds actief. Omdat gevreesd werd dat de wind van richting zou veranderen, waren er ook vandaag nog 700 brandweerlui in het gebied actief. De 70 kampeerders die gisteren in de vroege uurtjes in Orgon waren geëvacueerd, zijn intussen naar hun tenten en caravans teruggekeerd.