17 Afghaanse burgers onthoofd gevonden

In Afghanistan zijn 17 burgers onthoofd teruggevonden, onder wie 2 vrouwen. De moorden gebeurden gisteravond in het zuiden van Afghanistan, een bastion van talibanrebellen.

"Zeventien burgers, vijftien mannen en twee vrouwen, zijn gisteravond onthoofd door onbekenden in het Kajaki-district", zegt Daud Ahmadi, woordvoerder van de provinciale autoriteiten in de provincie Helmand, waar Kajaki deel van uitmaakt. De provincie ligt in het zuiden van het land, waar de taliban altijd sterk hebben gestaan.

Volgens de provinciale autoriteiten hebben de taliban de dorpelingen onthoofd omdat ze hebben deelgenomen aan een muziekfestival. Volgens de talibaninterpretatie van de sharia is muziek wettelijk verboden.

Bij een ander incident in de provincie Helmand, in het district Washir, zijn 10 Afghaanse soldaten om het leven gekomen. Hun militaire post werd aangevallen door tientallen talibanrebellen.

4 andere soldaten raakten gewond. 6 anderen zijn nog vermist, hun lot is onduidelijk. Ze zijn mogelijk ontvoerd en/of vermoord, of ze hebben zich aangesloten bij de taliban. De taliban claimen 16 soldaten gedood te hebben.

In het oosten van Afghanistan zijn dan weer twee NAVO-soldaten vermoord. Een Afghaanse soldaat die zich plots tegen de internationale troepenmacht keerde, heeft het vuur geopend op de NAVO-militairen. De zogenoemde "groen tegen blauw"-aanval gebeurde in de provincie Laghman. Het is niet bekend welke nationaliteit de soldaten hebben. Evenmin is het lot of de motivatie van de Afghaanse soldaat duidelijk. De NAVO is in Afghanistan onder meer om het Afghaanse leger bij te staan en op te leiden.