"Belgen willen wel, maar kùnnen boete niet betalen"

Automobilisten- vereniging VAB vraagt dat de procedure om protest aan te tekenen tegen een in Frankrijk opgelopen verkeersboete duidelijker wordt. De organisatie kreeg verscheidene klachten, ook van geflitste Belgen die hun boete wel willen betalen maar geen kredietkaart hebben. VAB wil hierover een gesprek met staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH).

Sinds 30 juni wisselen ons land en Frankrijk de gegevens van geflitste bestuurders met elkaar uit. Belgen die in Frankrijk geflitst worden, ontsnappen dus niet meer aan een boete, en omgekeerd. Sinds de nieuwe regelgeving in werking trad, zijn al meer dan 100.000 Belgen tegen de lamp gelopen.

Maar de concrete uitvoering van het bilaterale akkoord zet veel kwaad bloed. VAB kreeg de afgelopen weken verscheidene klachten van leden die geen kredietkaart hebben en dus de boete niet kunnen betalen. "Wie geen kredietkaart heeft, kan de boete enkel betalen met boetezegels maar dat kan enkel in Frankrijk."

Ook de procedure om protest aan te tekenen, is verre van duidelijk, zo zegt VAB. Verscheidene Belgische bestuurders willen immers protest aantekenen omdat ze op het ogenblik dat hun auto geflitst is, helemaal niet in Frankrijk waren. Bovendien worden de boetes en de bijhorende uitleg enkel in het Frans verstuurd.

VAB pleit voor meer duidelijkheid en respect voor de rechten van de verdediging en heeft hierover een gesprek met staatssecretaris Wathelet aangevraagd. De organisatie wil onder meer meer uitleg over de mogelijkheid om de betaling via overschrijving te doen. Wie de boete niet betaalt, riskeert bij zijn volgende bezoek aan Frankrijk dat zijn wagen in beslag wordt genomen, als blijkt dat hij of zij ook dan niet meteen de boete kan betalen.