"België krijgt geen black-out in 2013 en 2014"

Volgens premier Elio Di Rupo (PS) zal België niet geconfronteerd worden met stroompannes als de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 gesloten zouden worden. Dat heeft de eerste minister verklaard na afloop van het kernkabinet.

"Niet in de winter die komt, noch de winter daarna. Zelfs al moeten de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 dicht blijven, dan zal België volgens experts niet geconfronteerd worden met stroompannes." Dat zei premier Elio Di Rupo (PS) in een verklaring na het kernkabinet over de mogelijke problemen met beide centrales.

De kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 liggen op dit moment stil omdat er zich mogelijk scheurtjes in de reactorkuipwand bevinden. Eerder had het FANC, het  Belgisch Agentschap voor Nucleaire Controle, de vrees geuit dat er te weinig elektriciteit zou zijn in de winter als beide kerncentrales niet heropgestart zouden worden. Doel 3 en Tihange 2 zijn goed voor zo’n 10 procent van de totale stroomproductie in ons land.

Premier Di Rupo countert nu die vrees door te stellen dat bij een mogelijke sluiting van de centrales "er teruggevallen kan worden op mechanismen die al in de pijplijn zitten". Dat houdt onder meer in dat centrales, waarvan de sluiting al was aangekondigd langer zouden open moeten blijven.

Ook de steun voor investeringen om de binnenlandse productiviteit te verhogen, een beter beheer van de vraag en een verhoogde import van stroom uit het buitenland zouden hulp moeten bieden.

Over nieuwe maatregelen werd op het kernkabinet nog niets overeengekomen. Maar de regering wil wel dat bepaalde aspecten van het uitrustingsplan voor de kerncentrales, naar een hogere versnelling worden geschakeld.

Voorlopig wacht de regering ook nog de lopende onderzoeken af. Rond 18 september moet blijken hoe erg Tihange 2 er aan toe is en of de reactor dezelfde scheurtjes vertoont als in Doel. "Eind november, begin december moeten we dan een definitieve beslissing kunnen nemen over de kerncentrales", besloot minister van Binnenlandse zaken Joëlle Milquet (CDH).