"Komende winter is bevoorrading verzekerd"

De elektriciteitsbevoorrading zal komende winter niet in gevaar komen. Dat heeft staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) gezegd bij aanvang van het kernkabinet over de problemen in de kerncentrales. Daarbij is ook topman Willy De Roovere van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) aanwezig.

Het is duidelijk nog te vroeg om te beslissen of Doel 3 en Tihange 2 definitief dicht moeten. Tot nu toe zijn de afwijkingen, die mogelijk scheurtjes zijn, alleen vastgesteld in het reactorvat van Doel 3.

Toch is ook Tihange 2 stilgelegd omdat het reactorvat daar van dezelfde Rotterdamse firma afkomstig is. "De resultaten zullen bekend zijn 18 september", zegt Carina De Beule van het FANC. "Het zal duidelijk maken of het enkel Doel 3 is dat met deze problematiek geconfronteerd wordt."

Ten vroegste in oktober is de nucleaire waakhond klaar met zijn advies over het al of niet definitief sluiten van Doel 3 en Tihange 2. "Wat we nodig hebben, is objectieve en betrouwbare informatie", zegt minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A). Daarom wil hij dat de rapporten van het FANC door buitenlandse experts bevestigd worden.

Mochten Doel 3 en Tihange 2 definitief gesloten blijven, dreigt volgens sommigen een risico op problemen bij de elektriciteitsbevoorrading. Maar volgens staatssecretaris voor Energie Wathelet is daar niets van aan. De regering buigt zich over mogelijke alternatieven, zoals het laten draaien van niet-nucleaire centrales, "betere contracten" en "betere import".

"Er is absoluut geen reden tot paniek. Noch wat betreft de veiligheid, noch wat betreft de bevoorrading", valt vicepremier Vincent Van Quickenbore (Open VLD) Wathelet bij.