AB krijgt Amerikaans Theater jaar ter beschikking

De muziektempel Ancienne Belgique heeft het Amerikaans Theater in Brussel een jaar ter beschikking gekregen om een businessplan uit te werken. De AB wil het gebouw, dat al enkele maanden leegstaat, op termijn gebruiken als concertzaal.

Het Amerikaans Theater, gebouwd uit de restanten van het Amerikaans paviljoen van Expo 58, werd van 1958 tot en met juni van dit jaar gebruikt door de VRT. Sindsdien staat het gebouw, dat eigendom is van de Belgische staat, leeg.

De Ancienne Belgique maakte er geen geheim van interesse te hebben. Nu krijgen ze het gebouw een jaar ter beschikking. AB-directeur Dirk De Clippeleir wil die periode gebruiken om alle mogelijkheden te onderzoeken.

"Het is natuurlijk een gebouw dat helemaal gerestaureerd moet worden, dus dat gaat heel wat geld kosten. We moeten ook op zoek gaan naar partners. De AB kan dat niet alleen, zo'n groot project", zegt De Clippeleir.

De AB-directeur kijkt in de eerste plaats in de richting van de stad Brussel, die heeft al interesse getoond om het gebouw aan te kopen. "En we gaan ook spreken met andere cultuurinstellingen om te kijken in hoeverre zij geïnteresseerd zijn om met ons mee te werken."

Tegen de zomer van volgend jaar verwacht De Clippeleir een precies plan klaar te hebben. Vandaag starten trouwens in het Warandepark in Brussel twee muziekfestivals waarvoor de AB de muziek verzorgt: Boterhammen in het Park en de Feeërieën.