Lijsttrekkers buigen zich over uw voorstellen

Het is zover. De eerste voorstellen van "De vragende partij" zijn vanochtend, om 9 uur, doorgestuurd naar de lijsttrekkers. Zij krijgen tot woensdag 12 uur de tijd om hun standpunt op de voorstellen neer te schrijven. Woensdag, klokslag 12 uur, kunt u op onze site alle standpunten lezen.

Sinds half juni kan iedereen in "De vragende partij" op onze site een voorstel doen om het leven in zijn of haar gemeente te verbeteren. En dat hebt u massaal gedaan. 8.864 voorstellen haalden onze site, die voorstellen werden in totaal 94.730 keer gesteund en er werden 11.108 reacties gepost over deze voorstellen. Kortom: "De vragende partij" leeft.

In elke gemeente werd het voorstel dat de meeste steun kreeg van de inwoners van die gemeente, doorgestuurd naar alle lijsttrekkers in die gemeente. Zij hebben 51 uur de tijd om hun standpunt op dit voorstel kenbaar te maken. Alle standpunten worden tegelijkertijd gepubliceerd: woensdag klokslag 12 uur.

Bepaal het debat

Uw stem blijft ook de komende weken belangrijk. Als uw voorstel vandaag niet naar de lijsttrekkers werd gestuurd, kan dat nog gebeuren de volgende weken.

We sturen twee keer per week - op maandag en woensdag - de meest gesteunde voorstellen naar de lijsttrekkers. Elke woensdag en vrijdag publiceren we het antwoord van de lijsttrekkers. U weet dan of zij uw mening delen of niet.

Op het einde van de rit, vlak voor de verkiezingen, zullen de lijstrekkers zo hun mening hebben gegeven over tien voorstellen.

Voorstellen blijven welkom

U kunt dus bestaande voorstellen steunen, maar u kunt uiteraard ook zelf nog steeds een voorstel indienen. Het is belangrijk om steun te zoeken bij uw vrienden en kennissen om die nieuwe voorstellen naar boven te duwen. Zo bepaalt u mee het politieke debat en kent u het antwoord van de partijen over voorstellen die nu misschien nog niet besproken worden in uw gemeente.

Blijven stemmen is belangrijk

Bovendien gaat "De vragende partij", vlak voor de verkiezingen, nog een versnelling hoger. In elke gemeente vragen we de lijsttrekkers drie beloftes te maken. Eén belofte over het voorstel dat in het totaal de meeste steun krijgt en twee beloften over twee andere veel gesteunde voorstellen in de top tien.

Stem dus op uw uitverkoren voorstellen, stuur nog voorstellen door en zoek daar steun voor. Zo krijgt u misschien een harde belofte van de lijsttrekkers en kunt u helpen om het leven in uw gemeente te verbeteren.

De voorbije maanden heeft een team van moderatoren alle voorstellen streng gemodereerd. 645 voorstellen en 235 reacties raakten niet door de moderatie omdat ze niet voldeden aan de criteria die VRT Nieuws hanteerde.
In drie gemeenten - Lo-Reninge, Spiere-Helkijn en Mesen - werd nog geen voorstel gelanceerd.

lees ook