Obama kondigt noodtoestand af in Louisiana

De Amerikaanse president Obama heeft in de staat Louisiana de noodtoestand afgekondigd. Eerder deden de gouverneurs van de staten Louisiana, Alabama, Mississippi en Florida dat zelf ook al. De vrees bestaat dat Isaac zal aanzwellen tot een orkaan van eerste categorie. Isaac maakte in Haïti en de Dominicaanse Republiek al 21 slachtoffers.
Key West in Florida

Door de beslissing van Obama kunnen manschappen en materiaal van de federale overheid helpen als er nood is in Louisiana. Tienduizenden leden van de National Guard zijn in staat van paraatheid. De verwachting is dat Isaac er bij zijn aankomst dinsdagavond windsnelheden tot 160 kilometer per uur zal halen. Zeven jaar geleden was er nog zware kritiek op het beleid van president George W. Bush omdat de hulpverlening bij de doortocht van orkaan Katrina zo traag op gang kwam. Een fout die Obama, in het licht van de komende verkiezingen, wellicht niet wil maken.

Intussen hebben in de bedreigde zones zowat 1,4 miljoen bewoners en toeristen een evacuatiebevel gekregen, maar de meesten onder hen lijken niet van plan hun huis of verblijfplaats te verlaten.

De gouverneur van Louisiana zei dat hij hoopte dat mensen uit laaggelegen gebieden spontaan hun huis zouden verlaten. "Wij moedigen iedereen aan om zich voor te bereiden", staat in een mededeling. Hij heeft de inwoners opgeroepen om voldoende voorraden water, voedsel en andere benodigdheden in te slaan. Zowel de gouverneur van Alabama als die van Louisiana hebben afgezegd voor de Republikeinse conventie morgen in Tampa, Florida. Ze willen in hun staat zijn als het noodweer er toeslaat.

21 doden

De Caraïben maakten dit weekend al kennis met Isaac. Daarbij vielen 21 doden: 19 in Haïti en twee in de Dominicaanse Republiek, op het noordelijke deel van het eiland. In Haïti zijn ook nog zes mensen vermist. De storm vernielde ook 335 huizen in Haïti en beschadigde er 2.346. Vijftienduizend mensen moesten geëvacueerd worden. Haïti is een van de armste landen ter wereld. 400.000 mensen leven er nog steeds in tentenkampen na de aardbeving van 2010 die aan 250.000 mensen het leven kostte.

Na Haïti en de Dominicaanse Republiek raasde Isaac door naar Cuba, waar het in tegenstelling tot de verwachting, alleen maar over de oostkust van het eiland trok. Op Cuba (foto) vielen geen slachtoffers, de storm veroorzaakte er alleen materiële schade.

Orkaan van tweede categorie

Na de doortocht over Florida is Isaac nu op weg naar Louisiana. Op dit ogenblik heeft Isaac nog de gedaante van een tropische storm. Maar de kans is groot dat hij, aangewakkerd door de warme wateren van de Golf van Mexico, zal aanzwellen tot een orkaan van tweede categorie voor hij in Louisiana, Alabama en/of Mississippi aan land gaat.

Dat zou morgenavond of woensdag gebeuren, ergens tussen het westen van Florida en Louisiana. Woensdag is het overigens precies zeven jaar geleden dat orkaan Katrina in en rond New Orleans toesloeg. Dat ging gepaard met zware overstromingen, die aan meer dan 1.800 mensen het leven kostten en honderdduizenden dakloos maakten.

Het Pentagon heeft alvast 30 vliegtuigen - 22 F-16's en 8 C-130's - laten overvliegen van hun basis in Texas of Puerto Rico naar Florida om bijstand te kunnen verlenen.